Bir Orman Yangını Sonrası Güvercinlik Koyu – 2006

Muğla’nın Bodrum İlçesine bağlı Güvercinlik köyü çevresinde 15 Temmuz 2007 sabahında orman yangını başladı. 10:30 civarında başladığı tahmin edilen yangınla birlikte, koruma altında bulunan Halep çamlarının da bulunduğu 238 hektarlık (1 hektar=10000 metrakare) alan kül oldu. Civardaki yerleşim yerlerinde de paniğe neden olan yangın sonrası asırlık Halep çamlarının pek çoğu ve ormanda yaşayan hayvanlar telef oldu.

Sabotaj Şüphesi

Doğal yaşamın hüküm sürdüğü böyle alanlarda çıkan yangınlar sonrası malesef ki aklımıza ilk gelen şey olayın sabotaj olma ihtimali oluyor. Ülkemizin bize öğrettiği acı gerçeklerden olan bu ihtimal, olayın gerçekleştiği sırada teknesiyle bölgede olan İstanbullu mimar Soner Danyıldız.

Teknesiyle Pina Yarımadası’ndaki Kuyucak Koyu’nda denizdeyken ilk dumanı gördüğünü, ardından dumanın bir patlama sonrasındaki gibi yoğunlaşarak top şeklinde gökyüzüne yükseldiğini söyleyen Danyıldız, “Aynı anda iki kilometre uzaklıkta sahil kenarından da dumanların yükseldiğini gördüm. Bunun bir kaza ve tesadüf olduğunu söylemek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Ayrıca olayın görülüğü an ihbar edilmesinden ve ısrarla tekrar tekrar aranmasına karşın Milas Orman Müdürlüğü’nün yaklaşık bir buçuk saat sonra olaya müdahale ettiği iddiaları karşısında Orman İşletme Müdürü Ayhan Bayrak olabilen en kısa sürede müdahale edildiğini söyledi. Bayrak ayrıca “Bunların basit bir mangal veya piknikçi ateşinden çıktığını söylemek mümkün değil. Bu yörenin insanı, bu yörenin köylüsü böyle bir şeyi yapmaz. Yangınların altında daha ciddi konular aramak gerekir…” sözleriyle sabotaj ihtimalinin üzerinde durdu.

Olay sonrası helikopterle bölgede incelemelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu basın ve yayın organlarına yaptığı açıklamada bu yerlerin kasten yakıldığını beyan etti.

“En Kısa Sürede Ağaçlandırma Yapılacak”

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın: “Ekiplerimiz yanan sahalarda yapacakları temizlik çalışmasının ardından yangında zarar gören bölgelere fidan dikim ve tohum ekme işlemlerine başlayacaklar” dedi ve ekledi “Ormanlık alanlar ve imar yerleri belli. Kesinlikle iddia ediyorum ki yanan yerler ne 2B kapsamında olacak ne de imara açılacak.”

Güvercinlik Turizm Merkezi Projesi

Bölge daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ’Güvercinlik Turizm Merkezi’olarak belirlenmişti. 1997 yılında yapılan düzenleme 2006 yılında revize edilerek turistik tesis yapılması amacıyla 3 ayrı şirkete 85, 80 ve 95 dönüm olarak tahsis edildi. 

Bölgedeki bu tahsislerin iptali için yaklaşık 5 bin imza toplandı ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a teslim edildi ancak sürece bir etkisi olmadı. Bakan söz konusu tahsis haklarının kendilerinden önce verildiğini ve hukuki olarak görmezden gelemeyeceklerini söyledi.

Güvercinlik’in Akıbeti

Tahsislerden bir sene sonra alevlere teslim olan Güvercinlik bölgesinde yapılan incelemeler sonucunda sabotaj yapıldığına dair bir bulguya rastlanmadığı bildirildi.

Yangından yaklaşık bir sene sonra ise bölgede MNG Holdinge bağlı Günal İnşaat otel inşaatına başladı. Giden ağaçların yerine muhteşem bir otel yapmak için kolları sıvayan Günal İnşaat, aynı zamanda otele iskele yapmak amacıyla denize de 5 dönümlük “izinsiz” dolgu çalışması yaptı.

İzinsiz dolguyla alakalı olarak tesisin şantiye müdürü Sinan Karaağaçlı, “Denizi sadece biz doldurmuyoruz. Genelkurmay Başkanlığı dahil 9 bakanlıktan izin almayı bekleseydik zaman kaybederdik. Denizi doldurduk, para cezasını bekliyoruz. Mutlaka izin alırız, çünkü 600 kişiye istihdam sağlayacağız” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, söz konusu dolgu kaldırılmadan projeyi onaylamayacağını söyledi. Ayrıca şirkete ceza olarak 3 ayrı kurumdan toplan 46 bin 500 TL’lik ceza kesildi. Otel yapan bir firma için oldukça caydırıcı bir ceza olsa gerek.

Projeyi daha sonra Çankırı İnşaat devraldı ve söz konusu dolguyu oradan kaldıracaklarını ve yerine ağaç dikeceklerini beyan ettiler, bakanlığa bağlı 6 kişilik bir heyetin de ziyareti sonrası dolgunun kalktığı rapor edildi (basında dolgunun durduğu yönünde haberler çıktı) ve sonraki süreçte inşaatın tamamlanmasıyla 2012 yılında 5 yıldızlı bir konaklama kompleksi olarak hizmete başladı.

2014 yılında bölgede yapımına başlanan diğer bir otel de 2016 yılı itibariyle hizmete girdi.

Bölgede bugün üç otel hizmet veriyor.

Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Osman Köseoğlu, 2015 yılında yaptığı açıklamada; yapımı devam eden otellerle ilgili yeterli bilgi verilmediğini sadece ruhsatının gönderildiğini söyleyerek başladığı konuşmasını, "Ruhsat süreçlerinde neler oldu, ÇED raporu var mıdır, yok mudur, bilgi alamıyoruz. Burasının kime ait olduğunu dahi bilmiyoruz. Birinci bölümde hukuk ihlali yapıldı ama ikinci bloklarda bir hukuka uydurma söz konusu. İlk binalar 5 kat üzerinden yapıldı. Oranın imarı üç kata kadardı” diyerek noktaladı.
i

Milas Kaymakamı ve Muğla Orman Bölge Müdürü

MNG’nin sahillere verdiği zarara rağmen müdahale etmekte geciktiği yönünde eleştiriler alan ve harekete geçmesine rağmen dolguların devam etmesiyle eleştirilerin odağı haline gelen Milas Kaymakamı Bahattin Atçı’nın, MNG Holding adına temsilcisine Turizm Haftası nedeniyle teşekkür plaketi vermesi bardağı taşıran son damla oldu.

Bardağın taşması sonrası görevinden alınarak soruşturma başlatılan Atçı, şu an İstanbul Vali Yardımcılığı görevini yürütmekte. Bir dönem Akp’den milletvekili aday adayı olmak için kaymakamlığa ara verse de seçilmeyince tekrar görevine geri döndü.

Orman Bölge Müdürü’ne gelirsek; hani şu kesinlikle imara açılmayacak diyen İbrahim Aydın. Kendisi 26. Dönem Ak Parti Antalya Milletvekili.