2014 yılı Mayıs ayında Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının acısı bugün bile insanın yüreğini sızlatıyor. İnsan hayatının nasıl hiçe sayıldığını gözler önüne seren o facianın ardından yaşanan pek çok hadise hala hafızalarda. Tıpkı Yusuf Yerkel’in bir madenciyi tekmelemesi gibi.
Ne Olmuştu?
Maden kazası sonrası incelemelerde bulunmak üzere Soma’ya giden dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce karşılaşmadığı derecede bir protestoya maruz kaldı. Olaylar sırasında bir süper markete sığınmak zorunda kalan Erdoğan’ın konvoyunun geçişi sırasında konvoydan bir araca tekme atan maden işçisi Erdal Kocabıyık, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Güvenlik güçlerinin işçiyi etkisiz hale getirdiği sırada Yusuf Yerkel gelip yerde yatmakta olan Kocabıyık’a tekme attı.
Peki dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müşavirlerinden olan Yusuf Yerkel ve tekme attığı madenci Erdal Kocabıyık’ın hayatlarında neler oldu?
Yerkel olay sonrası yaptığı açıklamada: “Soma’da 14 Mayıs tarihinde yaşanan hadise, beni derinden üzmüştür. O gün yaşadığım bütün provokasyonlara, maruz kaldığım hakaret ve saldırılara rağmen sükunetimi muhafaza edemediğimden dolayı üzgünüm.” ifadelerini kullandı.
Olayın yaşandığı gün Yusuf Yerkel, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden yedi günlük rapor aldı. Sağlık raporunda Yerkel’e ‘tekme attığı sağ dizde kızarıklık ve yumuşak doku şişliği tanısı konulduğu’ ortaya çıkmıştı.
Ülke kamuoyunda rahatsızlık yaratan bu olay sonrası, Yerkel’in istifa etmesi ya da işine son verilmesi gerektiği konuşuldu. Yerkel’in, Erdoğan ve AK Parti’yle olan ilişkisi basında yer aldı. İnternette yer alan bazı haberler, Erişim Sağlayıcıları Birliği aracılığıyla yayından kaldırıldı.
Dünya basınına da konu olan Yerkel’in tüm bu olanlara rağmen özür dilememesi ve istifa etmemesine dikkat çekildi. İsveç’in Göteborg kentinde İsveç Kilisesine bağlı yayın yapan & Dergisine kapak dahi oldu. Yerkel’in tekme attığı anın fotoğrafı, CNN International ve Wall Street Journal’ın yılın fotoğrafları listesinde yer aldı.
Ayrıca olayın olduğu tarihten itibaren 1 ay içinde idari soruşturma açılmaması sonucunda konu zaman aşımına uğradı. Artık Yusuf Yerkel’in siciline işlenebilecek bir durum söz konusu değildi.
16 Temmuz’da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç :“…Adı geçen personel hakkında yöneltilen sorularla ilgili olarak kurumumuzda herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır” diyerek konuyla ilgili açıklamasını sonlandırıyordu.
Zira, Yerkel Ağustos 2014’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’deki yemin töreni sırasında yine oradaydı.
Öte yandan Yerkel’in tekmelediği Erdal Kocabıyık’a, Erdoğan’ın aracına tekme ‘savurduğu’ için 548 TL para cezası kesildi.
Ayrıca hakkında Başbakanlık korumalarının Mercedes marka aracına tekme atarak kamu malına zarar verdiği iddiasıyla dava açıldı. Hem para cezası hem de dört yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu.
O günlerde basında madencinin eşi Derya Kocabıyık’ın açıklamaları yer aldı.
Eşinin işsiz olduğunu ve tedirgin olduğu için dava açmak istemediğini aktaran Derya Kocabıyık, ayırca ‘Peki iş niye bulamıyorsunuz’ sorusuna: “Bu olaydan sonra nasıl iş bulsun. Burası küçük bir yer” dedi ve ekledi: “Eşim şu anda hamallık yapıyor. Evimiz kira, üç yaşındaki kızımızla yaşam mücadelesi veriyoruz. En büyük derdimiz iş; ama kocam Soma’da nereye başvursa kapılar yüzüne kapanıyor, kara listeye almışlar.” diye cevap verdi.
Erdal Kocabıyık konuyla ilgili olarak:
“Olayın yaşandığı gün iyi değildim. Dayımın oğlu, akrabalarım, yer altında birlikte çalıştığım arkadaşlarım Soma’daki maden faciada hayatını kaybetti. İhmaller zinciri sonucu ölüme sürüklendiler. Bu çok büyük bir acı…
…Yusuf Yerkel beni aradı. Özür diledi, hakkını helal et dedi. Özrünü kabul ettim. Şikayetçi olmadım. Bir talebim olmadı. Çünkü helal lokma yiyen insanlarız. Onlardan ne para istedik, ne de başka bir şey. Tek isteğim işimden olmamaktı. Ama o günden sonra bana kimse iş vermedi. Çünkü beni kara listeye aldılar…
…Normal şartlarda Yusuf Bey’in istifa etmesi gerekirdi. Yapmadı. Türkiye adaletli bir ülke olsaydı Yusuf Bey görevinden alınırdı. Bu da yapılmadı. Dayağı yiyen işsizliğe mahkum oluyor, tekmeleyenin işi iş, hayatını yaşıyor.” şeklinde konuştu.
Sonunda Sigortalı Bir İş
Olayın üzerinden geçen 1 yılı aşkın süre sonunda,5 Haziran 2015’te zor günler geçiren Kocabıyık’a Bergama Belediyesi sahip çıktı.
Yorumları Sildirdi
Soma’da madenci yakınını tekmelemesiyle gündem olan Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel hakkında Ekşi Sözlük’te yazılan yorumlar mahkeme kararıyla kaldırıldı. Kararın 4 Aralık (2015) Dünya Madenciler Günü’ne denk gelmesi de manidar oldu.
10 Ay Ceza
13 MART 2016 tarihinde mahkemenin almış olduğu kararla Yusuf Yerkel tarafından tekmelenen Erdal Kocabıyık, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Başbakanlık koruma aracına hasar verdiği gerekçesiyle faiziyle birlikte 631 lira para cezasına çarptırılan Kocabıyık, kamu malına zarar verdiği gerekçesiyle de 10 ay hapse mahkum edildi fakat cezası ertelendi.
Bilirkişi raporunda belirtildiği şekliyle vurmuş olma “ihtimali” söz konusuydu.
“O Olay Benim Ciğerime Dokundu”
13 Mayıs 2018 tarihinde Manisa ve Soma’yı ziyaret eden CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce kendisini karşılayan kalabalık önünde, “O tekme atma olayı vardı ya o tekme. O benim ciğerime oturmuştu. O tekme yiyen çocuğa burada iş vermediler gitti Bergama’ya. Hepsini biliyorum” demişti.
Yerkel’den Açıklama
İnce’nin açıklamaları sonrası yeniden gündeme gelen Yerkel, sosyal medya üzerinden açıklamalar yaptı:
“Şunu herkesin bilmesini isterim ki, istemediğim bir karede olmak beni hala çok derinden üzmektedir. Kamuoyu tarafından bilinmese de ve gündeme getirilmese de, olaydan sonra bizzat Erdal Kocabıyık’ı arayıp kendisinden özür diledim ve helallik istedim. O da hakkını helal etti.”
“Bu vesileyle böyle bir olayda yer almamdan dolayı tekrar derin üzüntülerimi ifade ediyor, kamuoyundan özür diliyorum.”
Bir Yardımı Olamaz Mıydı?
Yerkel’in açıklamasının ardından bir açıklama da Erdal Kocabıyık’tan geldi. Olay sonrası tazminatsız olarak işten çıkarılan Kocabıyık, Cumhuriyet Gazetesi’nden Hakan Dirik’e konuştu: “Bir kere telefon etmekle bu iş bitiyorsa, tamam. Tekme fotoğrafının yayımlanmasından sonra Soma’da kimse bana iş vermedi. Kara listeye alındım. Kaç kere yardım için telefon ettim, hiçbirine çıkmadı. Hep ‘Toplantıdayım’ dedirtti. O zaman Ankara’da görevdeydi. Ben de işsizdim. Bir yardımı olmaz mıydı? Yardım istediğimde ilgilenmedi…Halen üzgünüm, kalbim kırık. O tekme yalnızca bana değil, tüm madencilere atıldı”