Erdoğan’ın Milliyetçilik Sözleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün partisinin gurup toplantısında yaptığı konuşmada Danıştay’ın kararı bozması sonrası yeniden gündeme gelen andımız konusuna değindi. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada hedef aldığı Bekir Bozdağ’a sahip çıkan Erdoğan, MHP’yi ırkçılıkla suçlayarak şunları söyledi: “Ben Türk’üm ama Türkçü değilim. O başka bir şey. Irkçılık bizim dinimizde yasaklanmıştır. Her etnik unsur kendi etnik unsuruyla iftihar edebilir. Sizin Türkçülük yapma hakkınız var ama benim Kürt vatandaşımızın Kürtçülük yapmak hakkı doğar. Asla bunu ırkçılık yapma boyutuna taşımayalım. Bunu yaptığınız anda ayrımcılık yapmış olursunuz. AK Parti olarak bu yanlışa düşmedik.” Erdoğan geçmiş yıllarda da Milliyetçilik ve Türkçülükle alakalı sözler söylemiş, MHP cephesinin tepkisini çekmişti.

“Türkiyelilik Bilinci” – 15 Temmuz 2001

Tayyip Erdoğan, Ak Parti’nin kurulma arefesinde katıldığı Yörük şenliğinde ülkenin yeni bir dinamizme ihtiyacı olduğunu ifade ederek, Irka dayalı ve dine dayalı milliyetçiliği bir kenara koyarak, 65 milyonu kucaklayacağız. Herkes ırkıyla, diniyle, bölgesiyle övünebilir. Ama diğerini hor göremez. Biz yeni oluşumda Türkiyelilik bilincini geliştireceğiz.” dedi.Haber için tıklayın.

Almanya Ziyareti – 2 Eylül 2003

Almanya’daki Türklerle bir araya gelen Erdoğan, burada milliyetçilik hakkındaki görüşlerinden bahsetti. Dine dayalı milliyetçilik anlayışını reddettiklerini, Müslüman, Hristiyan ve Musevilerin karşılıklı saygı anlayışı içinde Türkiye’de güvence altında olduğunu kaydetti. Bölgesel milliyetçiliğe de karşı olduklarını ifade eden Erdoğan, ırka dayalı milliyetçiliği de reddettiklerini ve Türkiye’de yaşayan herkesin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı haklarından istifade ettiğini belirtti.Erdoğan, benzer ifadeleri 12 Ağustos 2005‘te Diyarbakır‘da da dile getirdi. Almanya haberi için tıklayın. Diyarbakır Haberi için tıklayın. 

“Milliyetçiyiz Diyenler Kafatasçı” – 3 Şubat 2007

Manisa’da partililere seslenen Erdoğan, “Bunlar(milliyetçiler) ırkçı, ayrımcı, kafatasçı. Milliyetçilik bu vatana hizmet, millete hizmet, milletin derdi ile dertlenmektir. Milliyetçilik milletin parasının değerini düşürmek değil yükseltmektir. Biz hiçbir zaman ‘Ya sev ya terk et’ demedik. Sadece ‘Bu milletin evlatları birbirini sevsin’ dedik. Biz partimizi kurarken sadece bir şey söyledik. ‘Her şey Türkiye için.’ Bizim farkımız bu. ‘Sevdamız Türkiye’ dedik. Bu milletin derdi ile dertlendik.” ifadelerini kullandı.

Haber için tıklayın.

“MHP Kafatası Milliyetçisi” – 20 Mart 2009Konya’da halka seslenen Tayyip Erdoğan, “Bu MHP kafatası milliyetçisi. Çünkü milliyetçilik demek milli değerleri yükseltmek demektir. Bu milletin tarihine sahip çıkmak demektir. Bu ülkenin yaşama standardını yükseltmek demektir. Budur milliyetçilik…. “ dedi.Haber için tıklayın. 

“Milliyetçilik Irkçılık Değildir.” – 9 Kasım 2010

AK Parti grup toplantısı: “Her zaman ifade ediyorum değerli arkadaşlarım, milliyetçilik, kafatasçılık değildir. Milliyetçilik, slogan atmak, çeşitli sembollerle tezahüratta bulunmak, hoşgörüsüzlüğü bir ideoloji olarak dayatmak hiç değildir… Milliyetçilik, asla ve asla ırkçılık değildir… MHP’nin milliyetçi, muhafazakar kimliğini arka plana iten bu yönetimin sergilediği yaklaşım milletin değerlerinden ciddi bir kopuşu ifade ediyor.”Haber için tıklayın. 

“Bizde Ayrım Yok” – 17 Şubat 2013

Başbakan Tayyip Erdoğan, Mardin’in Midyat ilçesinde katıldığı toplu açılış töreninde halka seslendi. Erdoğan, “Bizde ayrım yok, bölücülük yok, bölgesel milliyetçilik yok, etnik milliyetçilik yok, dinsel milliyetçilik de yok. Kimse bizim karşımıza Kürtlükle, Türklükle çıkmasın. Biz her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız.” dedi.

Haber için tıklayın.

“Milliyetçilik Yapıyorlar” – 15 Mart 2014 Antalya’da halka hitap eden Erdoğan, “MHP ve BDP kimlik siyaseti yapıyor. Birisi siyasal Türkçülük, diğeri siyasal Kürtçülük yapıyor. CHP ise kumsal milliyetçiliği yapıyor. Deniz, güneş, kum olmasa CHP’nin vay haline. Biz 77 milyonu kucaklıyoruz.” dedi.Haber için tıklayın.

“İşte Milliyetçilik Bu” – 1 Haziran 2015

Erzurum’da halka hitap eden Cumhurbaşkanı’nın ifadeleri şu şekildeydi: “Türkiye’de siyasi Türkçüler ve siyasi Kürtçüler oluştu…Milliyetçi olduğu iddiasındaki partinin(MHP) genel başkanı, eğer bölücü örgütün güdümündeki parti(HDP) Meclis’e giremezse ülkede kaos çıkacağını, erken seçime gidilmesi gerekeceğini söylüyor. Daha ilginci ne biliyor musunuz, bölücü örgütün güdümündeki partinin eş başkanı da aynısını söylüyor.” “Yeni Türkiye’nin önünü kesmek isteyenler nasıl bir araya geliyor görüyorsunuz değil mi? IMF’ye 23,5 milyar dolarlık borcu kim ödedi?  Biz iktidara geldiğimizde 26 havalimanı vardı şimdi 55 , işte milliyetçilik bu. Milliyetçilik kendi tankını, helikopterini, füzelerini yaparak ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtarmaktır. Milliyetçilik milleti sevmekle ve ona hizmet etmekle olur.”

Haber için tıklayın.

“Türkçüyüm Dersen…” – 29 Eylül 2015Muhtarlar buluşmasında konuşan Erdoğan, “Türküm diyebilirsin bu senin en tabii hakkındır. Ama Türkçüyüm dersen ayrımcısın. Kürdüm diyebilirsin bu senin en tabi hakkındır. Ama Kürtçüyüm dersen ayrımcılık yapmış olursun. Bizi yaradan Allah ‘biz sizi kavimler halinde yarattık’ diyor. Birbirinizle iyi anlaşsanız, tanışasınız diye böyle yarattık diyor. Üstünlük kavimle değil, ırkla değil, Allah’a kim daha yakın ise en üstün odur.” ifadelerini kullandı.Erdoğan benzer sözleri 18 Ekim 2017 tarihindeki 40’ıncı muhtarlar toplantısında da dile getirdi. Cumhurbaşkanı konuşmasında, Kürtçülük ve Türkçülüğü bölücülük olarak nitelendirdi.29 Eylül 2015 konuşmasının haberi için tıklayın. 18 Ekim 2017 konuşmasının haberi için tıklayın.

“Allah İçin Seveceğiz” – 4 Kasım 2015

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda muhtarlara seslenen Erdoğan, “Makam, mevki, ırk için birbirimiz sevmeyeceğiz, Allah için seveceğiz. Kimse beni Cumhurbaşkanı olduğum için sevmesin… Romancılık yapma, Kürtçülük yapma, Türkçülük yapma; mesele bu. Bunu yaptığımız zaman bölünürüz. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Niye bizi bölüyorlar, niye bizi parçalıyorlar?” sözleriyle konuya değindi.Haber için tıklayın.

“Biz Kavmiyetçiliğin Her Zaman Karşısında Olduk” – 13 Ekim 2017

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ak Parti İl Başkanları Toplantısında, kavmiyetçi zihniyetin her zaman karşısında olduklarını belirterek, “Siz sadece bir etnik yapının bu ülkede egemenliği için çalışıyorsunuz, buna müsaade etmeyeceğiz. Zira biz tek vatan diyoruz, 780 bin kilometrekarede herhangi bir yeni unsur oluşturmanın gayretine girenlere de müsaade etmeyeceğiz.” sözlerini kullandı.

Haber için tıklayın.

“Bizde Şuculuk Buculuk Yok” – 28 Mart 2017Canlı yayında konuşan Erdoğan, “Ne Türkçülük, ne Kürtçülük, ne Lazcılık, ne şuculuk buculuk yok. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ortak paydasında bütünleşmişiz ve biz bunlarda ayrım yapmıyoruz. Ve hepimiz de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıyla övüneceğiz.” dedi.Cumhurbaşkanı, benzer sözleri 3 Aralık 2017‘de Iğdır‘da da dile getirdi.Tv konuşması haberi için tıklayın.Iğdır konuşması haberi için tıklayın. 
Ne Demişti? Geçtiğimiz yıllarda söylenmiş ve hafızalarda yer etmiş sözleri derledik. Buradan.